Cyberveiligheid: omgaan met de risico's van het internet

Het aantal cyberaanvallen op onderwijsinstellingen neemt de laatste jaren onrustwekkend toe. Scholen lijken een interessant doelwit voor cybercriminelen. Phishing, hacking, ransomware, ddos-aanvallen, malware … Het zijn allemaal concrete bedreigingen voor de digitale veiligheid van iedereen op school. De veiligheid van het computernetwerk op school verdient daarom terecht steeds meer aandacht en als ICT-coördinator maak je dan ook best werk van een doordacht cyberveiligheidsbeleid

Cyberveiligheid: hoe pak je dat aan?

Je goed informeren over mogelijke online bedreigingen is de eerste stap. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je meteen de gepaste beschermingsmaatregelen kan treffen als het ooit fout zou lopen met de cybersecurity. Als ICT-coördinator ken je de ICT-infrastructuur op school uiteraard als jouw broekzak. Deze kennis is noodzakelijk om op een goede manier met een cyberaanval om te gaan. Hoe ben je verbonden met het internet? Hoe is de firewall ingesteld? Wie is jouw Internet Service Provider (ISP)? Is er een inventaris van alle devices en IP-adressen van het netwerk?

Als het tot een cyberaanval zou komen, is het belangrijk dat je als ICT-coördinator weet welke stappen je moet ondernemen. Daarom stel je best een incident response procedure of draaiboek op: hoe gaan we communiceren als het netwerk platligt? Wie gaan we contacteren? Wie doet wat? Goede afspraken met jouw ISP zijn aangeraden.

Creëer cyberbewustzijn

Cyberaanvallen zijn vaak succesvol door menselijke fouten. Daarom creëer je best een bewustzijn over de online risico's. Een gezond wantrouwen is daarbij niet slecht, maar paniek is niet nodig. Het helpt om af en toe een tip of korte mededeling over cybersecurity mee te geven. Bijvoorbeeld over het kiezen van een veilig wachtwoord of het gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA). Beperk de aandacht niet tot een eenmalige actie, maar breng cybersecurity regelmatig in de aandacht.

Op deze pagina verzamelen we voor jou alvast informatie, tools en tips!

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Pixabay