40 jaar DHKD: Lespakket


Dit educatieve pakket belicht migratie in België doorheen de geschiedenis, met bijzondere aandacht voor de Turkse migratie naar Gent. Het illustreert hoe een gemeenschap zich via een zelforganisatie organiseerde om de uitdagingen van migratie aan te pakken.

Belangrijke thema's die in het pakket worden behandeld, zijn migratiebeleid, onderwijs en racismebestrijding. Het belicht de uitdagingen waarmee gemeenschappen van mensen met een migratieachtergrond worden geconfronteerd, zoals taalbarrières, discriminatie op de huurmarkt en de zoektocht naar erkenning en inspraak in de samenleving.

Het pakket biedt diverse opdrachten en activiteiten die leerlingen helpen te begrijpen hoe migratie de samenleving vormgeeft en hoe gemeenschappen zich organiseren om bepaalde uitdagingen het hoofd te bieden. Het moedigt ook reflectie aan over actuele kwesties rond migratie en integratie.                                                    

Het pakket is gericht op het actief betrekken van leerlingen en het stimuleren van kritisch denken over het onderwerp migratie. Hiervoor maakt het pakket gebruik van:

  • Interactieve leermiddelen zoals teksten, afbeeldingen, video's … Deze variatie in bronnen helpt leerlingen zich te verbinden met het onderwerp en verschillende perspectieven te verkennen.
  • Differentiatie via verschillende niveaus van activiteiten en opdrachten, zodat leerkrachten kunnen differentiëren op basis van de behoeften en interesses van hun leerlingen.
  • Reflectieve opdrachten die naast kennisoverdracht aanzetten tot nadenken over hun eigen opvattingen, ervaringen met betrekking tot migratie.
  •  Oefenen in debatteren aan de hand van kwesties met betrekking tot migratie, integratie en multiculturalisme. Hierbij worden leerlingen aangemoedigd om door middel van gestructureerde discussies argumenten te formuleren en te onderbouwen op basis van feiten en daarbij ook verschillende standpunten te respecteren.

Door deze diverse benadering, streeft dit pakket ernaar om leerlingen zich te laten verdiepen in de verschillende aspecten van migratie, en hun vaardigheden met betrekking tot kritisch denken en burgerschap te ontwikkelen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
De lat hoog voor talen bevat leermiddelen voor taalvakken en CLIL (zaakvakken in een vreemde taal). Het is mogelijk om op taalvaardigheid te zoeken.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook