Kernsplijting, halveringstijd en stralingsbescherming: Lespakketten


In samenwerking met de Britse Society for Radiological Protection werden verschillende lessenpakketten vertaald naar het Nederlands en Frans. (naast de Engelse versie) Deze interactieve lesactiviteiten zijn gericht naar STEM-richtingen en handelen over kernsplijting, halveringstijd en de basisprincipes van stralingsbescherming. 

Demonstratie van kernsplijting

Via een eenvoudig gebruik van dominosteentjes wordt de splijtingsreactie in een kernreactor gedemonstreerd, inclusief het gebruik van controlestaven en verrijking van brandstof.

Ongeveer één uur kan worden uitgetrokken voor deze activiteit.

Demonstratie halveringstijd

Met behulp van een bekertje snoepjes wordt het radioactief verval geïllustreerd, en kunnen de leerlingen een exponentiële curve uitzetten. Voorbeelden en toepassingen van verschillende radioactieve isotopen kunnen hierbij worden besproken.

Een half uur kan volstaan voor deze activiteit.

Basisprincipes van stralingsbescherming

Via twee verschillende proeven ervaart men de basisprincipes van bescherming tegen externe straling (tijd, afstand, afscherming) en interactiemechanismen van deeltjes met atomen.

Tot 45 minuten kunnen deze activiteiten samen in beslag nemen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
De lat hoog voor talen bevat leermiddelen voor taalvakken en CLIL (zaakvakken in een vreemde taal). Het is mogelijk om op taalvaardigheid te zoeken.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook