L’Évangile en pays mafa: Kunstboek


Dit kunstboek bevat reproducties van een zestigtal olieverfschilderijen van de Franse kunstenares Bénédite de la Roncière.

De kunstwerken zijn in de jaren tachtig van de vorige eeuw in het noorden van Kameroen in een dorp van het volk van de Mafa ontstaan. Het kunstproject werd geïnitieerd door de katholieke priester François Vidil (1927-2013) die toen zijn bediening in Kameroen uitoefende en aanschouwelijk didactisch materiaal wilde ontwikkelen. De bedoeling was om het leven van Jezus vanuit een Afrikaanse perspectief en voor een Afrikaans publiek uit te beelden, telkens met een zwarte Jezus. De bewoners van het Mafa-dorp in kwestie hebben gebeurtenissen van het leven van Jezus volgens hun opvatting toneelmatig vertoont zodat Bénédite de la Roncière deze scenes dan kon tekenen. In het boek verschijnen haar schilderijen in chronologische volgorde van de aankondiging van de geboorte van Jezus tot en met zijn kruisiging, opstanding en hemelvaart. Ook Pinksteren komt nog aan de orde. Bij elk schilderij wordt de betreffende tekst uit de evangelies geciteerd. Op de schilderijen zijn naast de Bijbelse gegevens heel wat elementen uit de Mafa-cultur te zien. Vele van de schilderijen worden van Bénédite de la Roncière bovendien door commentaren toegelicht. Zo leert de bekijker/lezer het levensverhaal van Jezus vanuit een Afrikaanse perspectief te begrijpen. Kortom: Een heel waardevol kunstboek om in de lessen godsdienst samen met de leerlingen te bekijken en te bespreken.      

Bénédite de la Roncière, L’Évangile en pays mafa: Vie et message de Jésus Christ, Parijs: Éditions Emmanuel, 2017. ISBN: 978-2-35389-616-5. € 14,90.  

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht

Ontdek ook